[LAMAN UTAMA] * [BM UPSR] * [BM PMR] * [BM SPM] * [BM STPM] * [BM UMUM]* [SAJAK]* [CERPEN]* [HUBUNGI KAMI]

Rabu, September 26, 2007

Ramadan masa sesuai henti tabiat merokok

Individu tahan diri daripada rokok ketika puasa bukan dipengaruhi nikotin tetapi kawalan tingkah laku BULAN Ramadan adalah masa terbaik untuk berhenti merokok. Bagaimanapun, tidak semua orang 'berjaya' dalam perjuangan itu kerana ada yang kembali merokok sebaik saja azan subuh 1 Syawal berkumandang. Tidak kurang juga yang berbuka puasa dengan merokok. Timbalan Pengarah Kesihatan, Jabatan Kesihatan Kuala Lumpur, Dr Sallehudin Abu Bakar, berkata ada tiga jenis ketagihan yang mencengkam perokok, iaitu nikotin, psikologi dan tingkah laku.Beliau berkata, ketagihan nikotin mempunyai kesan besar terutama di kalangan perokok tegar. "Ia boleh disamakan dengan ketagihan heroin, cuma tidak sehingga seseorang perokok itu menggigil. Bagaimanapun, mereka yang ketagihan pada nikotin mengalami gejala tarikan antaranya resah gelisah, cepat marah dan hilang tumpuan," katanya. Dr Sallehudin berkata, ketagihan bersifat psikologi pula bergantung kepada persepsi perokok kerana sesetengah orang menghisap rokok untuk menghilangkan rasa mengantuk atau senang membuang air besar.


Beliau berkata, ketagihan secara psikologi mudah diatasi kerana apabila tiba bulan Ramadan, secara automatik semua perokok bersedia bukan saja untuk berlapar dan dahaga malah untuk menahan diri daripada merokok pada siang hari. Katanya, contoh ketagihan dari segi tingkah lagu ialah apabila waktu berbuka, perokok yang mengalami ketagihan akan kembali merokok.
"Jika bukan bulan puasa, setiap kali selepas makan secara automatik, rokok sudah jadi satu kemestian untuk dihisap selepas makan. Jadi apabila bulan puasa, ketika berbuka mereka akan merokok sepuas-puasnya," katanya. Beliau berkata, mereka yang mengalami ketagihan teruk akan berbuka puasa dengan rokok kerana nikotin sudah mengawal seluruh fungsi otak. Tanpa nikotin mereka seakan tidak boleh berfikir kerana itu mereka yang merokok lebih suka tidur pada bulan puasa.
Dr Sallehudin berkata, oleh itu adalah jelas seorang perokok sukar berhenti merokok kerana ketagihannya merangkumi tiga komponen iaitu nikotin, psikologi dan tingkah laku.Bagaimanapun, katanya ia bukan sukar dilakukan apatah lagi jika seseorang itu berupaya menahan diri untuk tidak merokok sepanjang Ramadan. "Rokok, kalau dapat ditinggalkan sepanjang Ramadan bermaksud ia boleh ditinggalkan terus. Ini kerana gejala tarikan biasanya sudah mulai surut menjelang dua atau tiga minggu berpuasa," katanya. Menghisap sebatang rokok bermaksud tidak kurang 3,800 jenis racun disedut ke dalam tubuh. Bayangkan jumlah racun yang ada dalam badan jika seseorang itu merokok sekotak sehari. Dalam keadaan biasa, Dr Sallehudin berkata, tahap maksimum seorang perokok tegar menghabiskan 80 batang rokok sehari dan apabila tiba bulan puasa memang agak sukar berhenti jika diambil kira faktor tarikan nikotin.
Bagaimanapun, katanya, terapi nikotin disediakan bagi mereka yang sukar menghentikan ketagihan terhadap nikotin dan ia berbentuk tampalan serta boleh berfungsi sama ada untuk 24 jam atau 16 jam. "Selain boleh diperoleh di klinik kerajaan, terapi nikotin untuk mereka yang mahu berhenti merokok ini juga boleh dibeli di farmasi," katanya. Dr Sallehudin berkata, untuk kekal tidak merokok selepas bulan puasa, pastikan selepas berbuka jangan terus merokok, sebaliknya jauhi kebiasaan itu dengan berwuduk atau menggosok gigi. Ingatan pada rokok juga dapat dikurangkan. "Ambil peluang berhenti merokok pada Ramadan ini kerana ketiadaan nikotin mudah membuat seseorang itu berhenti merokok," katanya.


sumber: bharian.com.my
Pautan fatwa haram merokok;

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

[url=http://www.picknewera.com/]new era hats[/url]
a brandname new color
Hello, Ladies Irrrve never usually post on here. I have been with Passion Parties for about annually. I just were built with a baby about 9 months ago.
The practice of commissioned flat rate dates way back however , started catching on in the '60's (Humorously, concerning the time the industry began calling mechanics "technicians"). The argument for it is that without motivating employees with high wages, you will not attract the best and the brightest to the industry. We have seen it differently.


[url=http://www.absorblearning.com/chemistry/article.php]sexy dress[/url]
His sister bought the car for any thousand dollars and three days latter it blew on I-94 when his brother-in-law was on his method to work. Today Dan drives a car he purchased from that very same brother-in-law for three $ 100. The shop told his sister that the head was cracked.
and leveraged towards accomplishing the brand's objectives
The loose, open look of the cardigan which increases the versatility of the cardigan provides you with a variety of other ways to put on and accessorize it. Our model wears it with an adorable scarf and scoop neck top and jeans. Don鈩 forget to see the pockets in front too which give it an additional component of distinction compared to other cardigans this season.

[url=http://www.shinesunglass.com/]Oakley Sunglasses UK[/url]
[url=http://www.absorblearning.com/chemistry/article.php]sexy party dresses[/url]
[url=http://www.picknewera.com/]wholesale new era hats[/url]

Tazkirah Ramadhan

Punca amalan pada Ramadan jadi sia-sia; ABU Hurairah meriwayatkan bahawa Rasulullah bersabda yang bermaksud: “Ramai orang yang berpuasa tetapi tidak memperoleh apa-apa daripada puasanya melainkan lapar. Ramai yang mendirikan sembahyang malam tetapi tidak memperoleh apapun daripadanya melainkan kepenatan berdiri malam.” Berkaitan hadis ini, ulama memberikan tiga tafsiran berlainan iaitu pertama, ia ditujukan kepada mereka yang berpuasa pada siangnya tetapi apabila berbuka (iftar) dengan memakan makanan haram. Segala ganjaran diterima hasil daripada berpuasa pada siangnya musnah sama sekali akibat daripada dosa besar kerana memakan makanan haram. Kedua, hadis itu ditujukan kepada mereka yang berpuasa dengan baik tetapi ketika menjalani ibadat puasa, sibuk dengan mengumpat dan memfitnah orang lain. Ketiga, orang yang dimaksudkan itu ialah ketika berpuasa tidak menjauhkan diri daripada maksiat dan dosa. Begitu juga dengan mereka yang berdiri malam secara sukarela sepanjang malam tetapi oleh kerana mengumpat atau melakukan dosa yang lain, akibatnya amalan mulia itu tidak mendapat pahala.

" Empat zikir sepanjang Ramadan NABI Muhammad SAW sentiasa berdoa sepanjang Ramadan. Malah, dalam riwayat lain, dinyatakan bentuk doa yang diamalkan Rasulullah SAW. Dalam hadis, ada dinyatakan bahawa Rasulullah bersabda sebaik tiba Ramadan. Sabda Baginda yang bermaksud: “Empat jenis zikir yang tidak patut ditinggalkan oleh setiap Muslim sepanjang Ramadan. Pertama, mengucapkan istighfar (memohon ampun); kedua, memperbanyakkan ucapan syahadah; ketiga, berdoa meminta syurga dan keempat, memohon keredaan Allah.” (Hadis riwayat Al-Baihaqi). Bentuk doa yang dibacakan Rasulullah SAW juga berbeza pada awal, pertengahan dan akhir Ramadan. Diriwayatkan, pada awal Ramadan, Rasulullah memohon rahmat daripada Allah. Pada pertengahan Ramadan pula, Baginda memohon keampunan. Pada akhir Ramadan, Rasulullah meminta dijauhkan daripada seksaan neraka

"Lima ketinggian Ramadan; IBNU Abbas meriwayatkan bahawa Nabi Muhammad bersabda yang bermaksud: “Apabila datang hari pertama Ramadan, maka bertiuplah angin ‘Al-Mutsiiratu’ dari Arsy dan menggerakkan daun pohon syurga hingga terdengar sayup-sayup suara merdu yang tidak pernah terdengar oleh sesiapa pun. ”Bidadari melihat dan mendengar ke arah sayup-sayup suara merdu itu sambil berkata: “Ya Allah, jadikan kami pada bulan ini (Ramadan) sebagai isteri hamba-Mu. Maka Allah mengahwinkan hamba-Nya yang berpuasa pada bulan Ramadan dengan bidadari cantik.” Ini adalah salah satu cebisan kebaikan dan ketinggian Ramadan yang sedang dilalui umat Islam. Kita harus bersyukur kerana dapat berada dalam Ramadan al-Mubarak, iaitu bulan awalnya rahmat, pertengahannya pengampunan dan akhirnya merdeka (terlepas) daripada api neraka. Dalam hadis lain yang diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim daripada Abu Hurairah, Rasulullah bersabda yang bermaksud: “Barang siapa menahan tidur serta beramal pada Ramadan dengan beriman bersungguh-sungguh akan kelebihannya serta ikhlas semata-mata kerana Allah, nescaya diampuni segala dosanya yang lalu.” Ramadan mempunyai lima keistimewaan yang tidak ada pada bulan lain, iaitu puasa selama sebulan, Lailatul Qadar, zakat fitrah, Nuzul Quran dan amal kebajikan. Salman Al Farisi meriwayatkan: “Dalam sebuah hadis panjang, Rasulullah berkhutbah di hadapan kami pada akhir bulan Syaaban. Baginda berpesan yang bermaksud: “Wahai umat manusia, sesungguhnya kami naungi bulan yang mulia lagi diberkati kerana Ramadan itu adalah bulan kesabaran dan sabar itu balasannya adalah syurga. Ramadan juga adalah bulan yang ditambah Allah rezeki orang mukmin. “Barang siapa yang memberi makan kepada orang yang berbuka puasa pada bulan ini, adalah baginya pahala seperti memerdekakan seorang hamba dan dosa-dosanya pula diampunkan.”