[LAMAN UTAMA] * [BM UPSR] * [BM PMR] * [BM SPM] * [BM STPM] * [BM UMUM]* [SAJAK]* [CERPEN]* [HUBUNGI KAMI]

Selasa, November 27, 2007

YB dakwa DBP alami 'kemandulan minda' (Versi Jawi)

يب دعوا دبڤ عالمي ءكماندولن مينداء
اوليه عبدالحاليم يوسف

كوالا لومڤور: جاوتنكواس اصطلاح ديوان بهاس دان ڤوستاك ﴿دبڤ﴾، ددعوا مڠالمي سيندروم ءكماندولن مينداء كران ڬاڬل ممبوات ڤڽليديقن سڤرتي سرجان دان علمووان سيلم اونتوق منچاري اصطلاح بارو بهاس ملايو.

اهلي ڤرليمين ڬريك، داتوق در وان هشيم وان تيه، بركات كڬاڬالن جاوتنكواس ايت مڽببكن دبڤ چندروڠ ممينجم ڤركاتان ايڠڬريس دان منجاديكنڽ اصطلاح ملايو سهيڠڬ كاموس ديوان كيني سأوله-اوليه ڬيدوڠ بهاس روجق.

"ڤركاتان سڤرتي كونسولتنسي دان باجيت أومڤامڽ اداله درڤد بهاس ايڠڬريس، تتاڤي سوده دتريما ڤاكاي دالم بهاس ملايو سداڠكن دبڤ سڤاتوتڽ بروسها ممبوات ڤڽليديقن منچاري اصطلاح لبيه سسواي.

"ڤركاتان سنيق كيني سوده بوليه دڬوناكن سداڠكن دالم بهاس ملايو، اصطلاح جاجن لبيه سسواي اونتوق توجوان ايت،" كاتڽ دالم سؤالن تمبهن كڤد كمنترين ڤلاجرن د سيني، سمالم.

در وان هشيم جوڬ برتاڽ سام اد دبڤ مڠمبيل تيندقن ترهادڤ كمنترين كواڠن كران مڠڬوناكن ڤركاتان باجيت باڬي بلنجاوان سداڠكن مڠيكوت كاموس ديوان، ڤركاتان باجيت ايت اياله باڬي كڬونأن تيدق فورمل.

ستياءوسها ڤرليمين كمنترين ڤلاجرن، ڤ كومالا ديۏي، كتيك منجواب سؤالن ايت بركات، بهاس سسبواه مشاركت اداله ديناميك مڽببكن برلاكو ڤينجامن ڤركاتان درڤد بهاس لاين.

كومالا بركات، كراجأن مڠمبيل ڤلباڬاي ڤندكتن اونتوق مڠورڠكن ڤڠڬوناان بهاس روجق دان دبڤ ڤولا منوبوهكن جاوتنكواس سبوتن دان اصطلاح باڬي مناڠني بهاس روجق.

سمنتارا ايت، داتوق در محمد شهروم عثمان ﴿بن-ليڤيس﴾ دالم سؤالن تمبهنڽ منچادڠكن دبڤ دان اينستيتوت ترجمهن نڬارا ﴿اتنم﴾ بكرجاسام اونتوق منچيڤتا اصطلاح بهاس ملايو.

Tiada ulasan:

Tazkirah Ramadhan

Punca amalan pada Ramadan jadi sia-sia; ABU Hurairah meriwayatkan bahawa Rasulullah bersabda yang bermaksud: “Ramai orang yang berpuasa tetapi tidak memperoleh apa-apa daripada puasanya melainkan lapar. Ramai yang mendirikan sembahyang malam tetapi tidak memperoleh apapun daripadanya melainkan kepenatan berdiri malam.” Berkaitan hadis ini, ulama memberikan tiga tafsiran berlainan iaitu pertama, ia ditujukan kepada mereka yang berpuasa pada siangnya tetapi apabila berbuka (iftar) dengan memakan makanan haram. Segala ganjaran diterima hasil daripada berpuasa pada siangnya musnah sama sekali akibat daripada dosa besar kerana memakan makanan haram. Kedua, hadis itu ditujukan kepada mereka yang berpuasa dengan baik tetapi ketika menjalani ibadat puasa, sibuk dengan mengumpat dan memfitnah orang lain. Ketiga, orang yang dimaksudkan itu ialah ketika berpuasa tidak menjauhkan diri daripada maksiat dan dosa. Begitu juga dengan mereka yang berdiri malam secara sukarela sepanjang malam tetapi oleh kerana mengumpat atau melakukan dosa yang lain, akibatnya amalan mulia itu tidak mendapat pahala.

" Empat zikir sepanjang Ramadan NABI Muhammad SAW sentiasa berdoa sepanjang Ramadan. Malah, dalam riwayat lain, dinyatakan bentuk doa yang diamalkan Rasulullah SAW. Dalam hadis, ada dinyatakan bahawa Rasulullah bersabda sebaik tiba Ramadan. Sabda Baginda yang bermaksud: “Empat jenis zikir yang tidak patut ditinggalkan oleh setiap Muslim sepanjang Ramadan. Pertama, mengucapkan istighfar (memohon ampun); kedua, memperbanyakkan ucapan syahadah; ketiga, berdoa meminta syurga dan keempat, memohon keredaan Allah.” (Hadis riwayat Al-Baihaqi). Bentuk doa yang dibacakan Rasulullah SAW juga berbeza pada awal, pertengahan dan akhir Ramadan. Diriwayatkan, pada awal Ramadan, Rasulullah memohon rahmat daripada Allah. Pada pertengahan Ramadan pula, Baginda memohon keampunan. Pada akhir Ramadan, Rasulullah meminta dijauhkan daripada seksaan neraka

"Lima ketinggian Ramadan; IBNU Abbas meriwayatkan bahawa Nabi Muhammad bersabda yang bermaksud: “Apabila datang hari pertama Ramadan, maka bertiuplah angin ‘Al-Mutsiiratu’ dari Arsy dan menggerakkan daun pohon syurga hingga terdengar sayup-sayup suara merdu yang tidak pernah terdengar oleh sesiapa pun. ”Bidadari melihat dan mendengar ke arah sayup-sayup suara merdu itu sambil berkata: “Ya Allah, jadikan kami pada bulan ini (Ramadan) sebagai isteri hamba-Mu. Maka Allah mengahwinkan hamba-Nya yang berpuasa pada bulan Ramadan dengan bidadari cantik.” Ini adalah salah satu cebisan kebaikan dan ketinggian Ramadan yang sedang dilalui umat Islam. Kita harus bersyukur kerana dapat berada dalam Ramadan al-Mubarak, iaitu bulan awalnya rahmat, pertengahannya pengampunan dan akhirnya merdeka (terlepas) daripada api neraka. Dalam hadis lain yang diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim daripada Abu Hurairah, Rasulullah bersabda yang bermaksud: “Barang siapa menahan tidur serta beramal pada Ramadan dengan beriman bersungguh-sungguh akan kelebihannya serta ikhlas semata-mata kerana Allah, nescaya diampuni segala dosanya yang lalu.” Ramadan mempunyai lima keistimewaan yang tidak ada pada bulan lain, iaitu puasa selama sebulan, Lailatul Qadar, zakat fitrah, Nuzul Quran dan amal kebajikan. Salman Al Farisi meriwayatkan: “Dalam sebuah hadis panjang, Rasulullah berkhutbah di hadapan kami pada akhir bulan Syaaban. Baginda berpesan yang bermaksud: “Wahai umat manusia, sesungguhnya kami naungi bulan yang mulia lagi diberkati kerana Ramadan itu adalah bulan kesabaran dan sabar itu balasannya adalah syurga. Ramadan juga adalah bulan yang ditambah Allah rezeki orang mukmin. “Barang siapa yang memberi makan kepada orang yang berbuka puasa pada bulan ini, adalah baginya pahala seperti memerdekakan seorang hamba dan dosa-dosanya pula diampunkan.”