[LAMAN UTAMA] * [BM UPSR] * [BM PMR] * [BM SPM] * [BM STPM] * [BM UMUM]* [SAJAK]* [CERPEN]* [HUBUNGI KAMI]

Isnin, Januari 19, 2009

Isu Semasa: Gaza sudah hancur


KEMUSNAHAN bangunan disaksikan seorang lelaki Palestin yang pulang ke Rafah, semalam.

Bekalan makanan, gas masak, air dan minyak berada pada tahap kritikal: PBB

BANDAR GAZA: Gaza, satu daripada kawasan paling miskin di dunia, semakin bermasalah selepas kawasan tanaman gandum yang meluas di jajahan itu penuh dengan runtuhan bangunan selepas tiga minggu dibedil Israel.

Menurut statistik biro pusat Palestin, kerosakan infrastruktur saja bernilai AS$476 juta (RM1.7 bilion) � bil yang akan diuruskan penyumbang dana Barat.


Pengeboman dan serangan kereta kebal Israel meratakan segala-galanya daripada gudang milik Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB), sekolah dan hospital sejak 'Operation Cast Lead' dilancarkan 27 Disember lalu.


Bekalan air bertukar kepada titisan selepas kerosakan kepada loji rawatan utama sementara serangan ke atas jaringan kabel dan kebanyakan stesen cawangan menyebabkan kebanyakan isi rumah tanpa bekalan elektrik pada kemuncak musim sejuk.

Ketika Israel menegaskan ia melakukan segala usaha untuk hanya mensasarkan militan Hamas, 'kerosakan cagaran' akibat perang yang ditentang hebat di kejiranan penuh sesak di bandar ini dan kem pelarian semakin hebat.

Gaza adalah satu daripada kawasan paling padat di dunia di atas muka bumi ini dengan kira-kira 1.5 juta orang bersesak dalam kawasan berkeluasan 362 kilometer persegi.


Lebih separuh daripada penduduknya berusia bawah 18 tahun. Lebih 1,200 orang, separuh daripadanya dianggarkan orang awam, maut sejak bermulanya perang.

Perkhidmatan kecemasan menjangka angka itu akan bertambah apabila mereka akhirnya berpeluang menyelusuri runtuhan di kawasan yang amat berbahaya untuk dimasuki.

Menurut laporan tapak dikumpul koordinator kemanusiaan PBB di Gaza, bekalan makanan, gas memasak, air dan minyak berada pada 'tahap kritikal.'

"Sebahagian besar orang awam terperangkap di dalam rumah sementara beribu lagi mencari perlindungan dengan keluarga angkat dan kawasan perlindungan kecemasan PBB. Air, sanitasi dan sistem elektrik dalam keadaan daif."

Tugas paling mendesak ialah mengagihkan makanan kepada penduduk kebuluran, dengan keadaan keselamatan ketika konflik menjadikannya agak sukar kepada pemandu mengangkut bekalan.

Kira-kira separuh daripada penduduk Gaza bergantung kepada bantuan makanan agensi PBB bagi pelarian Palestin (UNRWA). � AFP

sumber ://www.bharian.com.my

Tiada ulasan:

Tazkirah Ramadhan

Punca amalan pada Ramadan jadi sia-sia; ABU Hurairah meriwayatkan bahawa Rasulullah bersabda yang bermaksud: “Ramai orang yang berpuasa tetapi tidak memperoleh apa-apa daripada puasanya melainkan lapar. Ramai yang mendirikan sembahyang malam tetapi tidak memperoleh apapun daripadanya melainkan kepenatan berdiri malam.” Berkaitan hadis ini, ulama memberikan tiga tafsiran berlainan iaitu pertama, ia ditujukan kepada mereka yang berpuasa pada siangnya tetapi apabila berbuka (iftar) dengan memakan makanan haram. Segala ganjaran diterima hasil daripada berpuasa pada siangnya musnah sama sekali akibat daripada dosa besar kerana memakan makanan haram. Kedua, hadis itu ditujukan kepada mereka yang berpuasa dengan baik tetapi ketika menjalani ibadat puasa, sibuk dengan mengumpat dan memfitnah orang lain. Ketiga, orang yang dimaksudkan itu ialah ketika berpuasa tidak menjauhkan diri daripada maksiat dan dosa. Begitu juga dengan mereka yang berdiri malam secara sukarela sepanjang malam tetapi oleh kerana mengumpat atau melakukan dosa yang lain, akibatnya amalan mulia itu tidak mendapat pahala.

" Empat zikir sepanjang Ramadan NABI Muhammad SAW sentiasa berdoa sepanjang Ramadan. Malah, dalam riwayat lain, dinyatakan bentuk doa yang diamalkan Rasulullah SAW. Dalam hadis, ada dinyatakan bahawa Rasulullah bersabda sebaik tiba Ramadan. Sabda Baginda yang bermaksud: “Empat jenis zikir yang tidak patut ditinggalkan oleh setiap Muslim sepanjang Ramadan. Pertama, mengucapkan istighfar (memohon ampun); kedua, memperbanyakkan ucapan syahadah; ketiga, berdoa meminta syurga dan keempat, memohon keredaan Allah.” (Hadis riwayat Al-Baihaqi). Bentuk doa yang dibacakan Rasulullah SAW juga berbeza pada awal, pertengahan dan akhir Ramadan. Diriwayatkan, pada awal Ramadan, Rasulullah memohon rahmat daripada Allah. Pada pertengahan Ramadan pula, Baginda memohon keampunan. Pada akhir Ramadan, Rasulullah meminta dijauhkan daripada seksaan neraka

"Lima ketinggian Ramadan; IBNU Abbas meriwayatkan bahawa Nabi Muhammad bersabda yang bermaksud: “Apabila datang hari pertama Ramadan, maka bertiuplah angin ‘Al-Mutsiiratu’ dari Arsy dan menggerakkan daun pohon syurga hingga terdengar sayup-sayup suara merdu yang tidak pernah terdengar oleh sesiapa pun. ”Bidadari melihat dan mendengar ke arah sayup-sayup suara merdu itu sambil berkata: “Ya Allah, jadikan kami pada bulan ini (Ramadan) sebagai isteri hamba-Mu. Maka Allah mengahwinkan hamba-Nya yang berpuasa pada bulan Ramadan dengan bidadari cantik.” Ini adalah salah satu cebisan kebaikan dan ketinggian Ramadan yang sedang dilalui umat Islam. Kita harus bersyukur kerana dapat berada dalam Ramadan al-Mubarak, iaitu bulan awalnya rahmat, pertengahannya pengampunan dan akhirnya merdeka (terlepas) daripada api neraka. Dalam hadis lain yang diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim daripada Abu Hurairah, Rasulullah bersabda yang bermaksud: “Barang siapa menahan tidur serta beramal pada Ramadan dengan beriman bersungguh-sungguh akan kelebihannya serta ikhlas semata-mata kerana Allah, nescaya diampuni segala dosanya yang lalu.” Ramadan mempunyai lima keistimewaan yang tidak ada pada bulan lain, iaitu puasa selama sebulan, Lailatul Qadar, zakat fitrah, Nuzul Quran dan amal kebajikan. Salman Al Farisi meriwayatkan: “Dalam sebuah hadis panjang, Rasulullah berkhutbah di hadapan kami pada akhir bulan Syaaban. Baginda berpesan yang bermaksud: “Wahai umat manusia, sesungguhnya kami naungi bulan yang mulia lagi diberkati kerana Ramadan itu adalah bulan kesabaran dan sabar itu balasannya adalah syurga. Ramadan juga adalah bulan yang ditambah Allah rezeki orang mukmin. “Barang siapa yang memberi makan kepada orang yang berbuka puasa pada bulan ini, adalah baginya pahala seperti memerdekakan seorang hamba dan dosa-dosanya pula diampunkan.”