[LAMAN UTAMA] * [BM UPSR] * [BM PMR] * [BM SPM] * [BM STPM] * [BM UMUM]* [SAJAK]* [CERPEN]* [HUBUNGI KAMI]

Rabu, Jun 11, 2008

Perjuangan martabat bahasa Melayu kian menyimpang

SOAL memperkasakan bahasa Melayu menjadi lebih gamat diperdebatkan kerana kita begitu alpa terhadap bahasa ibunda sendiri bahkan begitu rancak membudayakan kesalahan demi kesalahan bertutur dan bercakap tanpa segan dan silu.

Kita mengamalkan budaya bahasa rojak seolah-olah ia betul dan tiada cacat cela. Kita begitu asyik dengan ketertiban lain bukan berusaha menjiwai bahasa jiwa bangsa? Kenapa perihal bahasa dipandang enteng? Kenapa kita tidak memelihara bahasa kita dengan penuh ketertiban dan keikhlasan?

Saya amat bersetuju supaya merancakkan lagi soal bahasa jiwa bangsa.

Bahasa sebagai penyatu negara dan pembina tamadun mesti disemarakkan agar dunia Melayu semakin terserlah dan dominan. Ketamadunan Melayu sejak berabad lagi amat disegani dan dilestarikan oleh sarjana orientalis dan sebaliknya di seluruh dunia.

Mereka dari jauh dan dekat mempelajari dan mengadakan dana serta jawatan untuk bersama memperkasakan Bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu di universiti ternama.

Malangnya kita kini menghadapi soal jati diri dan krisis mendalam mengenai siapakah kita sebenar sebagai orang Melayu. Kita mudah bertolak ansur sehinggakan kita mengorbankan jati diri dan sekali gus kehilangan punca.

Apakah kerana faktor pendewasaan bahasa Melayu yang lemah? Apakah kerana bahasa Melayu tidak ada nilai ekonomi dan tidak berkuasa di sektor swasta? Apakah bahasa Melayu kurang mampu bersaing dengan bahasa dunia lain bahkan sekadar di Nusantara saja?

Pokoknya, saya kecewa dan hampa melihat fenomena bahasa jiwa bangsa semakin terpinggir kepentingannya tanpa sosialisasi yang berkesinambungan.

Pihak berwajib perlu melaksanakan program dan dasar yang lebih tegas jika ketamadunan kita mahu dihormati dan bahasa Melayu kekal sebagai wadah penyatuan bangsa bukan sebaliknya.

Justeru, gerakan kebahasaan dan kesusasteraan perlu dirintis secara bersepadu dengan kerjasama golongan cerdik pandai dan pemerintah supaya bahasa Melayu menjadi wadah perpaduan, integrasi dan ketamadunan bangsa dan negara.

Budaya memartabatkan perlu dikomunikasi di semua sektor, bukan terbatas terhadap sektor awam saja.

Hakikat nilai bahasa Melayu bergantung kepada nilai ekonomi malangnya menjadi satu kekecewaan besar dalam konteks sosialisasi bahasa di negara kita.

Kenapa ini berlaku kerana pada hemat saya kita sudah terpesong jauh daripada perjuangan asal nenek moyang kita. Maka, marilah kita ke pangkal jalan selagi kita masih berkuasa. Tepuk dada tanya selera.

PROF MADYA MOHAMAD MD YUSOFF,
Pusat Pengajian Komunikasi USM,
Pulau Pinang.
sumber:berita harian online (11 Jun 2008)

Tiada ulasan:

Tazkirah Ramadhan

Punca amalan pada Ramadan jadi sia-sia; ABU Hurairah meriwayatkan bahawa Rasulullah bersabda yang bermaksud: “Ramai orang yang berpuasa tetapi tidak memperoleh apa-apa daripada puasanya melainkan lapar. Ramai yang mendirikan sembahyang malam tetapi tidak memperoleh apapun daripadanya melainkan kepenatan berdiri malam.” Berkaitan hadis ini, ulama memberikan tiga tafsiran berlainan iaitu pertama, ia ditujukan kepada mereka yang berpuasa pada siangnya tetapi apabila berbuka (iftar) dengan memakan makanan haram. Segala ganjaran diterima hasil daripada berpuasa pada siangnya musnah sama sekali akibat daripada dosa besar kerana memakan makanan haram. Kedua, hadis itu ditujukan kepada mereka yang berpuasa dengan baik tetapi ketika menjalani ibadat puasa, sibuk dengan mengumpat dan memfitnah orang lain. Ketiga, orang yang dimaksudkan itu ialah ketika berpuasa tidak menjauhkan diri daripada maksiat dan dosa. Begitu juga dengan mereka yang berdiri malam secara sukarela sepanjang malam tetapi oleh kerana mengumpat atau melakukan dosa yang lain, akibatnya amalan mulia itu tidak mendapat pahala.

" Empat zikir sepanjang Ramadan NABI Muhammad SAW sentiasa berdoa sepanjang Ramadan. Malah, dalam riwayat lain, dinyatakan bentuk doa yang diamalkan Rasulullah SAW. Dalam hadis, ada dinyatakan bahawa Rasulullah bersabda sebaik tiba Ramadan. Sabda Baginda yang bermaksud: “Empat jenis zikir yang tidak patut ditinggalkan oleh setiap Muslim sepanjang Ramadan. Pertama, mengucapkan istighfar (memohon ampun); kedua, memperbanyakkan ucapan syahadah; ketiga, berdoa meminta syurga dan keempat, memohon keredaan Allah.” (Hadis riwayat Al-Baihaqi). Bentuk doa yang dibacakan Rasulullah SAW juga berbeza pada awal, pertengahan dan akhir Ramadan. Diriwayatkan, pada awal Ramadan, Rasulullah memohon rahmat daripada Allah. Pada pertengahan Ramadan pula, Baginda memohon keampunan. Pada akhir Ramadan, Rasulullah meminta dijauhkan daripada seksaan neraka

"Lima ketinggian Ramadan; IBNU Abbas meriwayatkan bahawa Nabi Muhammad bersabda yang bermaksud: “Apabila datang hari pertama Ramadan, maka bertiuplah angin ‘Al-Mutsiiratu’ dari Arsy dan menggerakkan daun pohon syurga hingga terdengar sayup-sayup suara merdu yang tidak pernah terdengar oleh sesiapa pun. ”Bidadari melihat dan mendengar ke arah sayup-sayup suara merdu itu sambil berkata: “Ya Allah, jadikan kami pada bulan ini (Ramadan) sebagai isteri hamba-Mu. Maka Allah mengahwinkan hamba-Nya yang berpuasa pada bulan Ramadan dengan bidadari cantik.” Ini adalah salah satu cebisan kebaikan dan ketinggian Ramadan yang sedang dilalui umat Islam. Kita harus bersyukur kerana dapat berada dalam Ramadan al-Mubarak, iaitu bulan awalnya rahmat, pertengahannya pengampunan dan akhirnya merdeka (terlepas) daripada api neraka. Dalam hadis lain yang diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim daripada Abu Hurairah, Rasulullah bersabda yang bermaksud: “Barang siapa menahan tidur serta beramal pada Ramadan dengan beriman bersungguh-sungguh akan kelebihannya serta ikhlas semata-mata kerana Allah, nescaya diampuni segala dosanya yang lalu.” Ramadan mempunyai lima keistimewaan yang tidak ada pada bulan lain, iaitu puasa selama sebulan, Lailatul Qadar, zakat fitrah, Nuzul Quran dan amal kebajikan. Salman Al Farisi meriwayatkan: “Dalam sebuah hadis panjang, Rasulullah berkhutbah di hadapan kami pada akhir bulan Syaaban. Baginda berpesan yang bermaksud: “Wahai umat manusia, sesungguhnya kami naungi bulan yang mulia lagi diberkati kerana Ramadan itu adalah bulan kesabaran dan sabar itu balasannya adalah syurga. Ramadan juga adalah bulan yang ditambah Allah rezeki orang mukmin. “Barang siapa yang memberi makan kepada orang yang berbuka puasa pada bulan ini, adalah baginya pahala seperti memerdekakan seorang hamba dan dosa-dosanya pula diampunkan.”